Etiketter: vapen Visa/dölj trådning av kommentarer | Tangentbordsgenvägar

 • Martin Avedal 08:48 den 11 July, 2023 Permanent länk
  Artikeln handlar om: , , , , , , vapen,   

  Hittade vapenliknande föremål på skolgård i Oxhagen 

  Under måndagskvällen ska privatpersoner gjort ett vapenfynd på en skolgård i Oxhagen. Detta skriver både lokala och nationella medier om under måndagskvällen samt tisdagsmorgonen.

  Enligt uppgifter skall larmet inkommit till polisen i Örebro runt klockan 20:20. Under måndagskvällen spärrades skolgården av och man genomförde en teknisk undersökning. Framför allt ska polisen undersöka om vapnet är äkta.

  I nuläget rubricerar polisen detta som vapenbrott, det finns dock ingen misstänkt gripen för brottet.

 • Örebro Tribune 19:34 den 11 May, 2021 Permanent länk
  Artikeln handlar om: elchock, , , , , vapen   

  Ett nytt beslut om att införa elchockvapen har fattats. Nu står utbildning i användning på tur, och planen är att det ska ta plats i polisens utrustningsbälte nästa år.

  Syftet att minska skador

  Vapnet kan användas i ingripandesituationer där våld eller hot om våld är överhängande, till exempel när någon hotar med stickvapen.
  syftet är att elchockvapnet ska minska skador på poliser och gärningspersoner, och fungera som ett komplement till annan utrustning.

  – Gärningspersonen behöver inte ramla men får svårt att röra sig. Effekten håller i sig så länge man överför ström, vanligtvis i fem sekunder, säger Anders Hall, utvecklingschef på polisen.

  Utvärderats efter försök

  För sex år sedan tog polisen fram en rapport som analyserade användningen av skjutvapen och gav förslag på åtgärder.
  Införande av elchockvapen föreslogs för att minska användningen av tjänstevapen. 750 poliser utbildades i att använda vapnet under en försöksverksamhet 2018.
  Försöket har sedan utvärderats genom enkäter och djupintervjuer med användarna.

  – Poliser som deltagit i projektet upplever att våldet har minskat. Man upplever också en högre grad av trygghet och känner mindre stress i hotfulla situationer.

  Anders Hall exemplifierar:

  – Bara att poliserna vet om att ett elchockvapnet finns tillgängligt gör att de upplever en större trygghet och säkerhet. Det leder i sin tur till att man upplever sig bli mer verbal i sin framtoning. Kommunikationen blir bättre och en hotfull och stressad situation kan oftare avhjälpas med dialog.

  Som planen ser ut får poliser tillgång till elchockvapnet under 2022.
  Det gäller främst poliser i yttre tjänst.

  Fakta om elchockvapen

  • Elchocken påverkar nervsignaler som styr motoriken. Gärningspersonen blir stel och hamnar i ett krampliknande tillstånd.
  • Strömstyrkan är 1,3 milli ampere. Det kan jämföras med ett vägguttag som är uppsäkrat till 6-10 ampere.
  • Hjärta, lungor eller andra autonoma organ påverkas inte av elstöten.

 • Örebro Tribune 17:45 den 6 November, 2020 Permanent länk
  Artikeln handlar om: Efterlysning, , , , vapen   

  Polisen söker en person misstänkt för delaktighet i skjutning 

  Av vad som har framkommit hittills i utredningen har ingen person blivit träffad av skotten som avlossades men ett flertal skott träffar däremot bakomliggande hyreshus där det förelegat stor risk för att personerna i hyreshuset skulle kunnat träffas av förlupna kulor.
  Kulor som gått in i husväggen, balkonger och även in i lägenheterna i hyreshuset.

  Av vad som framkommit i utredningen ska noteras att personerna boendes i hyreshuset har inget med den inträffade händelsen att göra.
  Cirka en halvtimme senare går en för utredningen intressant person in på Ica Maxi Universitet i närheten av brottsplatsen.
  Mannen är ca 175-180 cm lång och bär bland annat på sig en svart mössa av modell Canada Snow Light.
  Denna person kan sättas i samband med den inträffade skjutningen.
  Personen har efter händelsen agerat på ett sätt som gör honom misstänkt för delaktighet i den inträffade skjutningen.
  Han är i dagsläget misstänkt grovt skyddande av brottsling alt medhjälp till försök till mord.

  Det är av stor angelägenhet för utredningen att denne person identifieras! 
  Givetvis är Polisen också intresserade av andra iakttagelser kring händelsen eller om någon har mer information kring det inträffade.

  Kontakta Polisen på 114 14 om du har information om personen på filmen eller om skjutningen i Tybble. 

  Källa: polisen.se

 • Martin Avedal 18:57 den 19 October, 2020 Permanent länk
  Artikeln handlar om: , , , , , , , vapen,   

  Beväpnad yngling nerbrottad av polis på Väster 

  Det var vid klockan 11:28 på måndagen som polis fick samtal från en privatperson som sett sig iaktta en par beväpnade ungdomar. Anmälaren uppger att denne ska sett ett pistolliknande föremål.

  Enligt uppgifter skall ungdomarna befunnit sig vid en busshållplats intill en högstadieskola på Väster i Örebro. En polispatrull skickade ut som kunde konfrontera ett gäng med tre till fyra ungdomar. En av ungdomarna, en ung man valde att springa från plasten.

  Var beväpnad med kniv och soft air-gun

  Polis tog upp jakten på mannen och kunde hinna upp denne, man var också tvingade brotta ner denne till marken. Under kroppsvisitation anträffades en soft air-gun samt en kniv, bägge dessa föremål beslag togs av patrullen.

  Mannen som var beväpnad och brottades ner av polis ska enligt uppgifter varit under 18 år. Denne är i nuläget misstänkt för brott mot knivlagen och föräldrar samt socialtjänst kommer att underrättas om brottsmisstankarna. De andra ungdomarna som befanns sig vid busshållplatsen är inte misstänka för något brott.

  Polisen vill också informera om att riskerna med att bära den här typen av vapen (soft air-gun/pistol) är stora i samband med konfrontation med polis. En soft air-gun är ofta svår att särskilja från ett riktigt vapen vilket betyder att poliser måste agera med stort säkerhetstänk för eget och andras skydd.

c
compose new post
j
next post/next comment
k
previous post/previous comment
r
reply
e
edit
o
show/hide comments
t
go to top
l
go to login
h
show/hide help
shift + esc
cancel