Etiketter: Sveaparken Visa/dölj trådning av kommentarer | Tangentbordsgenvägar

 • Martin Avedal 10:01 den 13 March, 2024 Permanent länk
  Artikeln handlar om: , , , , , , Sveaparken,   

  Fem frihetsberövade efter kravallerna i Sveaparken 

  Polisen skriver på sin hemsida under onsdagsmorgonen att ytterligare fem personer blivit frihetsberövade för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Detta efter kravallerna i Sveaparken under påsken 2022, i dagsläget har 152 personer delgivits misstanke om brott i samband med upploppet.

  — Ytterligare fem män har den här veckan frihetsberövats till följd av upploppet i Sveaparken, Örebro, som kom att uppstå istället för den allmänna sammankomst som var planerad att ske då den 15 april 2022, skriver polisen.

  Fyra av de nu gripna är hemmahörande i Örebro län och de är i åldrana 18, 27, 28 och 32 år. Den femte personen är 23 år och är från Västmanlands län. De nu anhållna angrep och störde polisen i deras arbete genom våld och hot om våld, även polisfordon och polishundar skadades under upploppet.

 • Martin Avedal 16:50 den 20 November, 2023 Permanent länk
  Artikeln handlar om: , , , , Sveaparken, Upploppet,   

  Polisen ber om hjälp – identifiera personer från Sveaparken 

  Polisen skriver på sin hemsida under måndagen att de ber om hjälp att identifiera 51 personer som är misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Detta i samband med det upplopp som uppstod i Sveaparken påsken 2022.

  — Nu behöver vi allmänhetens hjälp med att identifiera ett femtiotal personer som är misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, berättar Henrik Dahlström som är kommenderingschef inom Polismyndigheten.

  Polisen har lagt ut bilder på 51 personer de nu ber allmänheten om hjälp att identifiera. Bilder på de misstänkta kan du hitta på den här länken.

  En långdragen utredning med gott om lärdomar

  Utredningen är omfattande och det finns över 700 timmars film att gå igenom men också ett hundratals individer som var på platsen den där aprildagen som behöver identifieras. Man kan säga att bild- och filmmaterialet helt och hållet lagt grunden för utredningsarbetet.

  — Det hade varit omöjligt att identifiera så många människor i efterhand. Men med bilder och filmer som grund har vi kunnat identifiera individer och koppla ihop dem med deras handlingar för att sen bedöma vilka som begår brott, förklarar Henrik.

  Det långsiktiga arbetet i utredningen har skapat förutsättningar för att finslipa arbetssätt och processen internt, så det i sig gör det nu lägligt att gå ut med bilder på de här individerna som inte gått att identifiera på egen hand inom polisen.

  — Det här är onekligen ett arbete som engagerat, både internt hos oss men också bland medborgare, det som skedde den där dagen i Sveaparken var inte bara ett angrepp mot polis utan även mot vår demokrati. Utifrån det perspektivet så hoppas och tror jag att vi är många som hjälper till och identifierar de som finns på bild så att vi kan utreda och lagföra de som begått brott, avslutar Henrik

 • Martin Avedal 17:40 den 4 October, 2023 Permanent länk
  Artikeln handlar om: , , , , , Sveaparken,   

  Över 100 frihetsberövade efter kravallerna i Sveaparken 

  Den här veckan har ytterligare fyra män frihetsberövats till följd av upploppet i Sveaparken förra året. Detta skriver polisen på sin hemsida under onsdagen.

  Man skriver även att tre av männen är hemmahörande i Örebro län och är i åldrarna 25, 25 och 40 år och den fjärde är 21 år och hemmahörande i Västmanlands län.

  Totalt 102 personer blivit frihetsberövade

  Veckans nya frihetsberövanden innebär att totalt 102 personer blivit frihetsberövade till följd av det våldsamma upplopp som kom att uppstå istället för en allmän sammankomst som var planerad att ske då den 15 april 2022. De nu anhållna angrep och störde polisen i deras arbete genom våld och hot om våld, även polisfordon och polishundar skadades under upploppet.

  — Att vi nu har frihetsberövat fler än hundra personer visar dels på hur omfattande angreppet på våra kollegor var i den utsatta situationen men även hur engagerat och professionellt utredningsarbetet har hanterats, förklarar Henrik Dahlström som är kommenderingschef inom Polismyndigheten.

  Utredningsarbetet påbörjades i samma stund som upploppet startade och är ännu inte klart.

  — Vi fortsätter vidare förbi de hundra för att paketera och lagföra alla de som utsatte våra kollegor för det brutala våldet i Sveaparken, säger Henrik Dahlström.

 • Martin Avedal 22:43 den 16 August, 2023 Permanent länk
  Artikeln handlar om: , , , , , , Sveaparken,   

  Fem män frihetsberövade efter upploppet i Sveaparken 

  Polisen skriver på sin hemsida under onsdagen att ytterligare fem män har frihetsberövats till följd av upploppet i Sveaparken förra året. De är misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

  Totalt har 87 personer varit frihetsberövade till följd av det våldsamma upplopp som ägde rum i Sveaparken den 15 april 2022. Från början var det en allmänna sammankomst som var planerad.

  De nu anhållna angrep och störde polisen i deras arbete genom våld och hot om våld, även polisfordon och polishundar skadades under upploppet. Alla fem är hemmahörande i Örebro län och anhålls för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De är 21, 22, 28, 32 och 34 år gamla.

 • Örebro Tribune 18:48 den 18 January, 2023 Permanent länk
  Artikeln handlar om: , , , , Sveaparken   

  Fyra nya anhållna efter påskupploppet 2022 

  De nu anhållna är 19, 20, 24 och 25 år, alla hemmahörande i Örebro län.

  Alla fyra som den här gången greps är män och anhålls för att genom våld och hot om våld ha stört polisen i sitt arbete som då handlade om att hantera den allmänna sammankomsten som skulle hållas. 

  Det här innebär att vi nu är uppe i 47 frihetsberövanden sedan upploppet var och den efterföljande utredningen startade. Emelie Bodegrim är kommenderingschef i utredningsarbetet och säger följande:

  – Det är onekligen en utredning med mycket siffror, så förutom att vi följer frihetsberövanden i dessa lägen så kan vi också räkna ihop alla fängelseår som domarna hittills genererat i, de är 142 i dagsläget vilket ger ett snitt på 5 år.

  Men Emelie vill också passa på att påpeka att det är en utredning som långtifrån är klar.

  – Dag ett var många poliser i parken, därefter har många funktioner dragit utredningen framåt och gör så fortfarande. När vi är klara har vi många förövare lagförda för det angrepp polisen utsattes för den där dagen, säger Emelie.

  Rent utredningsmässigt har Polismyndigheten med tiden finslipat och effektiviserat metoden som man jobbar utifrån vilket gör att flera nu kan hantera arbetet:

  – Ja, det här är viktigt eftersom vi å ena sidan fortsatt behöver hantera den här utredningen som slukar många resurser men å andra måste säkerställa att vi kan hantera allt annat, för även om man hade önskat ett samhälle där brottsligheten står på paus är det ju tyvärr inte så det ser ut, avslutar Emelie Bodegrim.

 • Martin Avedal 14:26 den 13 September, 2022 Permanent länk
  Artikeln handlar om: , , , , , , Sveaparken,   

  Fyra män anhållna kopplade till upploppet i Sveaparken 

  Ytterligare fyra personer är nu anhållna på sannolika skäl misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Detta skriver polisen om på sin hemsida under tisdagen.

  De anhållna är fyra män i åldrarna 21, 21, 23 och 27 år, de ska varit inblandade i upploppet som ägde rum i Sveaparken. Detta innebär också att totalt 27 personer har frihetsberövats kopplade till ärendet gällande grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

  Totalt har 11 personer dömts till fängelse  

  I skrivande stund har elva personer dömts till fängelse i mellan två och sju och ett halvt år. Åtta av männen har även dömts av Göta hovrätt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och fängelse i mellan ett och fem och ett halvt år. En av männen dömdes även för våld mot tjänsteman. För flera av männen innebär hovrättsdomarna en skärpning av fängelsestraffen.

  — Hovrätten har främst gjort en gränsdragning mellan våldsamt upplopp och grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt vilket syfte som deltagarna hade i Sveaparken. Redan tidigt under kvällen stod det klart att det har varit fråga om ett allvarligt angrepp mot demokratin som hotat grundlagsskyddade rättigheter såsom yttrande- och demonstrationsfrihet, säger Malin Nilsson Sundsgård, kriminalinspektör Polisregion Bergslagen.

  — Att Tingsrättens domar är överprövade av Hovrätten med utfallet som blev är ett gott tecken på vad som är att anse som grovt sabotage mot blåljusverksamhet och att deltagarna har hotat en viktig samhällsfunktion, polisen. Räknar vi sammanlagt straffvärde på de som idag är dömda så har Hovrätten skärpt straffvärdet, säger Malin Nilsson Sundsgård.

c
compose new post
j
next post/next comment
k
previous post/previous comment
r
reply
e
edit
o
show/hide comments
t
go to top
l
go to login
h
show/hide help
shift + esc
cancel