Flera dömda till fängelse för inblandning i människorov

Polisen skriver på sin hemsida under onsdagen att sex personer dömts till fängelse för ett försök samt ett fullbordat människorov. Det ska handla om en man hemmahörande i Örebro län. Denne ska under loppet av två månader utsatts för brottet och bland annat förts till en adress i Värmland där han pressades på pengar.

De dömda är i åldrarna 23 till 37 år, där den äldste dömdes till sexårs fängelse. En 25-årige kvinna döms även till fem års fängelse. Alla de dömda har till den 19 juli på sig att överklaga domen.

Detta har hänt

Det var i slutet av oktober i fjol som mannen befann sig i en bostad utanför Örebro tillsammans med en relativt ny kvinnlig bekantskap. Enligt de uppgifter som har framkommit under utredningens gång anslöt ytterligare två personer till platsen, en 25-årig kvinna samt en 30-årig man.

Mannen gav sig snart på målsäganden med sparkar och slag, både med knytnävar och med ett tillhygge medan han låg försvarslös på golvet.
Därefter föstes han in i en större bil och en längre färd påbörjades. Resan gick in i Värmland och mot de västra delarna av länet innan fordonet stannade. På platsen väntade en 37-årig man som påbörjade en utfrågning av målsäganden innan misshandeln fortsatte.

Målsäganden har även berättat att 37-åringen försökt pressa honom på ett femsiffrigt belopp innan det blev dags att sätta sig i bilen med 30-åringen och den 25-åriga kvinnan för att färdas tillbaka in mot landet.

Lockades till en bostad

Men i samband med ett stopp på Bergvik i Karlstad, i syfte att stjäla varor, stoppades målsäganden av en ordningsvakt. Gärningspersonerna avvek från platsen, men målsäganden berättade inte där och då för polisen eller ordningsvakten vad han hade blivit utsatt för under dagen.

Fram till julhelgen höll han sig gömd på grund av rädsla för att råka illa ut igen. Samtidigt pågick en febril kommunikation utan hans vetskap, dels mellan de som var inblandade i det första frihetsberövandet, dels mellan flera nya aktörer. Mycket handlade om att fortsätta utpressa målsäganden på pengar.

På annandag jul, 26 december, blev målsäganden inbjuden till en 23-årig kvinna han tidigare haft en relation med. Han fick en dålig känsla i bostaden och frågade om hon hade lurat dit honom, men fick ett nekande svar tillbaka.

Men återigen dök den 25-åriga kvinnan upp, denna gång i sällskap av en 34-årig man och tillsammans försökte de föra bort målsäganden. Han lyckades dock slita sig loss och skrika på hjälp så att flera närboende reagerade på vad som försiggick innan brottet hann fullbordas.

Identifierade sex gärningspersoner

Grova brott i Värmland fick ärendet på sitt bord och kunde konstatera att det rörde sig om minst sex misstänkta gärningspersoner vid de två tillfällena som målsäganden blivit utsatt för brott.

Det uppdagades att människoroven varit beordrade och planerade av den 37-åriga värmländska mannen, tidigare dömd för en rad olika våldsbrott och även för just människorov under 2018. Männen och kvinnorna, som samtliga förekommer frekvent i belastningsregistret, åtalades mot sitt nekande och ställdes inför rätta.

Åklagaren åberopade omfattande skriftlig bevisning i målet så som telefonsamtal, fotografier och vittnesmål samt en ärendeanalys polisens utredare tagit fram.

Döms till långa straff

Tingsrätten i Örebro har nu sagt sitt och dömer de tilltalade på olika punkter:

  • Den 37-åriga mannen döms till fängelse i sex år för anstiftan av människorov, försök till utpressning och misshandel den 31 oktober samt anstiftan av försök till människorov den 26 december.
  • En 30-årig man döms till fängelse i 4,5 år för människorov och misshandel av normalgraden den 31 oktober. Den tidigare villkorligt medgivna friheten förverkas helt.
  • En 25-årig kvinna döms till fängelse i fem år för människorov den 31 oktober samt försök till människorov och stöld den 26 december.
  • En 34-årig man döms till fängelse i två år för försök till människorov.
  • En 23-årig kvinna döms för medhjälp till försök till människorov. Detta då hon bjudit hem målsäganden till sig samtidigt som hon försett den 34-åriga mannen med en nyckel in till hennes lägenhet samt skickat meddelande om när målsäganden befann sig på plats.
  • En 28-årig man döms till fängelse i två år för medhjälp till försök till människorov. Mannen ska ha kartlagt målsäganden och anlitat 25-åringen och 34-åringen för att genomföra frihetsberövandet i december.

Rätten konstaterar att utredningen ger starkt stöd för målsägandens påståenden, att det är klarlagt att personerna befunnit sig på platserna vid de olika tillfällena och att framför allt den 37-åriga mannens version är delvis motbevisad, delvis svårbegriplig och delvis motsägelsefull medan kvinnorna lämnat vaga och undflyende uppgifter.