Ungdomsrånen prioriteras

Polisen följer brottsutvecklingen mycket noga och utgår från brottsutsatta platser, tider och tillvägagångssätt för att förebygga personrån mot unga. Det kan handla om ökad närvaro, kamerabevakning och samverkan med andra aktörer som socialtjänst, skola och föreningsliv.

Vid ett rån är det väldigt viktigt att larma direkt. Ju snabbare polisen kan vara på plats desto mindre sökområde och större förutsättningar att säkra spår och hitta gärningspersonerna.
Bra vittnesuppgifter har också stor betydelse för att klara upp personrån.

När polisen utreder ett brott där den misstänkte är under 18 år ska utredningen ske så snabbt som möjligt. Det är polisens ansvar att informera socialtjänsten om de ungdomar vi bedömer löper risk att hamna i brottslighet.

Unga som begår brott 

När en ung person misstänks för att ha begått ett brott måste polis och åklagare snabbt utreda brottet. Det är viktigt för att utredningen ska bli så bra som möjligt och för att kopplingen mellan brottet och straffet ska bli tydlig.
Enligt lagen ska det ta högst sex veckor från att polisen underrättat en person om misstanke till dess att han eller hon får besked om ifall det blir ett åtal i domstol eller inte.

Förhör med misstänkt

Om du misstänks för ett brott håller polisen ett förhör med dig. Om brottet är mindre allvarligt kan polisen förhöra dig på platsen efter att ha gett dina föräldrar och socialtjänsten möjlighet att vara med vid förhöret.

Är brottet allvarligt vill polisen som regel att de sitter med vid förhöret. Är brottet mycket allvarligt kan du bli anhållen och då utses en försvarare (en advokat) till dig.

Förhöret med dig blir en del av utredningen tillsammans med andra uppgifter, som till exempel vittnesförhör och tekniska bevis.

När polisens utredning är klar tar andra myndigheter över. Om du är under 15 år kan du inte bli dömd i domstol. Då får socialtjänsten bestämma vad som ska hända. Har du fyllt 15 år är det upp till åklagarmyndigheten att besluta om det ska bli en rättegång.

Rättegång och påföljd

Under en rättegång avgör domare om det finns tillräckliga bevis för att den som misstänks för ett brott kan dömas för det. Om domarna anser att en person är skyldig ska de bestämma vilken påföljd (straff) den skyldige ska få. Det kan handla om till exempel böter eller skyddstillsyn.

För ungdomar mellan 15 och 17 år finns särskilda påföljder. En påföljd är ungdomsvård som är ett åtgärdsprogram från socialtjänsten. En annan är ungdomstjänst som liknar vuxnas samhällstjänst. Riktigt allvarliga brott kan leda till sluten ungdomsvård, ett slags ungdomsfängelse, i max fyra år.

Uppgifter i polisens register

Alla som döms för ett brott registreras i polisens belastningsregister. Hur lång tid en person är registrerad i belastningsregistret beror på vilken påföljd man fått.

Föräldrars ansvar när ett barn misstänks för brott

Föräldrar som har vårdnaden om ett barn kan bli ekonomiskt ansvariga för skador som deras barn orsakat genom brott. Finns två föräldrar har båda, var för sig, ett skadeståndsansvar.

Skadestånd kan krävas:

  • Vid personskador. Det gäller både fysiska och psykiska skador. Hit räknas till exempel utgifter för sjukvård och psykoterapi, men även inkomstförlust på grund av brottet. Personskador omfattar även ersättning för bestående skador.
  • Vid sakskador, det vill säga skador på egendom. Exempel är ersättning för det som har stulits eller för reparationer.
  • Vid kränkning. Ersättning för den kränkning av den personliga integriteten som vissa allvarliga brott innebär.

Det är domstolen som beslutar hur stort skadeståndet blir för barnet. Föräldrar som är vårdnadshavare till barnet kan bli skyldiga att betala en viss del av barnets skadestånd. Barnet ska då betala resterande del av beloppet.

Maxbeloppet för dig som förälder

Föräldrars ansvar är begränsat till att som mest omfatta 1/5 av det prisbasbelopp som gällde vid det tillfälle då skadan uppkom för varje skadehändelse.

I vissa undantagsfall finns det möjlighet för dig som förälder att få skadeståndet nedsatt, så kallad jämkning. Det kan ske om:

  • ersättningen blir för betungande i förhållande till din inkomst/ekonomiska förhållanden
  • du och barnet inte har någon kontakt, och detta inte beror på dig som förälder
  • ditt barn under en kort tid gjort sig skyldig till många brott som utgör separata händelser
  • du som förälder kan anses ha gjort allt som rimligen kan krävas för att hindra att barnet begår brott.

Om du anser att ditt skadeståndsansvar ska jämkas, eller om du av någon annan anledning anser att du inte ska behöva ansvara för skador som ditt barn har orsakat, bör du så snart som möjligt kontakta polisen.

Källa Polisen.se