Larm om ungdomar som skjuter fyrverkerier

Polisen skriver på sin hemsida under onsdagskvällen att de fått in flera larm gällande ungdomar som skjuter fyrverkerier. Det ska handla om ett flertal platser runt om i Örebro län.

— Under kvällen har polisen mottagit mängder med samtal om ungdomar som avfyrat fyrverkerier runt om i länet. I flera av fallen ska fyrverkerier avfyrats mot bostadsfasader, balkonger och liknande, skriver polisen på sin hemsida.

Varje år sker det olyckor med fyrverkerier

Polisen skriver också att de varje år tillsammans med räddningstjänsten hanterar en mängd händelser där det sker olyckor med fyrverkerier. Det resulterar i skador på både personer och egendom. Polisen uppmanar invånarna att hjälpa dem förhindra detta. 

— Tillstånd krävs hos polisen om du planerar att avfyra fyrverkerier på en tid och plats där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader, t.ex i ett bostadsområde. Många kommuner har även lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. 

— Ungdomar under 18 får inte använda fyrverkerier. Den som säljer eller langar fyrverkerier till minderåriga begår brott. Om polisen träffar på minderåriga med fyrverkerier kan dessa beslagtas.