Fyra unga män åtalas för grovt blåljussabotage

Fyra unga män åtalas för grovt blåljussabotage efter kravallerna i Sveaparken under påskhelgen. Detta kunde åklagarmyndigheten samt polisen i Örebro meddela om under fredagen.

— Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell som är förundersökningsledare.

De fyra männen kunde identifieras på videofilmer

Det var under långfredagen som den danske politikern Rasmus Paludan skulle besöka Örebro. Hans syfte var att bland annat bränna Koranen. Demonstrationen skulle hållas i Sveaparken men fick avbrytas pga ett upplopp som ägde rum.

Nu kan man meddela att fyra unga män blivit åtalade för grovt blåljussabotage. Samtliga av männen som alla är hemmahörande i Örebro kunde identifieras på videofilmer. Männen har varit häktade sedan den 2 maj 2022, skriver polisen.

En särskild grupp har skapats efter upploppet

Efter upploppet i Sveaparken har Polisregion Bergslagen en särskild grupp som arbetar med utredningar kopplat mot de personer som varit våldsamma och gjort sig skyldiga till brott i samband med upploppet.

— Arbetet med att identifiera personer som aktivt deltagit i våldsamheterna går fortsatt framåt och vi har ett gott utredningsläge, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.

Det här är det första åtalet som rör upploppet i Örebro under påskhelgen. I ett annat ärende är ytterligare fyra män häktade. Där väntas åtal senare i juni.

— Att vi nu har det första ärendet som går till åtal visar att vi är på rätt väg i arbetet med att bygga bra utredningar som leder till åtal och lagföring, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.