Polisen varnar om bluffmejl från Skatteverket

Polisen har i omgångar fått in anmälningar om så kallade bluffmejl där det anges att man har fått en utbetalning från Skatteverket. Under tisdagen så inkom till polisen, ytterligare en sådan anmälan som rubriceras som försök till bedrägeri.

Tillvägagångssättet är att ett mejl som förefaller komma från Skatteverket skickas ut där det framgår att man har fått en återbetalning av skatt. Mottagaren uppmanas att klicka på en länk som följer mejlet för att få åtkomst till pengarna.

Polisen meddelar att; tidigare underrättelser har visat att om länken öppnas så drabbas datorn av ett virus, eller att en så kallad ”Trojan” förs in i mottagarens dator. Man kan också tänka sig att länken kan leda till ett dokument där kontouppgifter och koder efterfrågas. Med utgångspunkt från tidigare anmälan som inkommit, vet polisen i nuläget inte vilken effekt det har att gå in på länken.

Polisen uppmanar att man inte går in på den bifogade länken. Notera att Skatteverket aldrig skickar den här typen av mejl. Utbetalning av skatteåterbäring går inte till på detta sätt.

Källa: Polisregion Bergslagen