Etiketter: Pengar Visa/dölj trådning av kommentarer | Tangentbordsgenvägar

 • Martin Avedal 19:04 den 7 March, 2022 Permanent länk
  Artikeln handlar om: , , , Pengar, , , vishingbedrägerier   

  Polisen har stoppat flera vishingbedrägerier i Örebro 

  Polisen i Örebro Län kunde under måndagen skriva på sin hemsida att stoppat flera vishingbedrägerier i Örebro. Det handlar ofta om personer som kontaktar äldre personer och försöker lura till sig pengar.

  — Den senaste tiden har bedrägerigruppen i Örebro län lyckats avbryta flera bedrägerier där äldre personer runt om i länet blivit lurade på tiotusentals kronor, skriver polisen.

  En kvinna kunde blivit av med 21 000 kr

  I ett fall anmälde en äldre kvinna i länet att hon blivit utsatt för vishing (telefonbedrägeri) och blivit uppringd av en man som påstod att hon missat att få pensionärsrabatt för en telefon hon hade köpt och att han ville genomföra en återbetalning för detta. Mannen uppmanade kvinnan att logga in på sin bankdosa och sedan ge honom svarskoden för att återbetalningen skulle gå igenom.

  Kvinnan kontaktade därefter sin bank och fick reda på att ett köp hade gjorts för 21 000 kr via en betaltjänst på en elektronikbutik. Bedrägerigruppen tog därefter kontakt med den aktuella butiken för inhämtning av kollinummer. Därefter togs kontakt med Postnord som avbröt leveransen av paketet och returnerade det till butiken och kvinnan fick en återbetalning.

  Polisen stoppade fler vishingbedrägerier

   I ett annat liknande ärende blev en äldre man utsatt för bedrägeri via telefon och den här gången sa bedragaren sig komma från Telia och manipulerade målsägande att överlämna koderna från sin bankdosa för att bedragaren skulle kunna göra en återbetalning efter en missad pensionärsrabatt på telefonabonnemanget.

  Efter kontakt med banken upptäckte målsägaren att 50 000 kronor saknades på bankkontot. Även här hade bedragaren genomfört köp via en betaltjänst på en elektronikbutik. Totalt 3 olika köp gjordes. Polisen kontaktade betaltjänsten, butiken och Postnord och efter bra samarbeta stoppades leveransen av de tre köpen och målsägaren fick tillbaka sina pengar.

  Påstod att någon köpt varor för 75 000 kr

   I ett tredje vishingärende blev en äldre kvinna i länet uppringd av en man som påstod sig komma från Svea Ekonomi och menade att man hade upptäckt att okända personer kommit åt kvinnans konto och handlat varor för 75 000 kr.

  Hon blev uppmanad att swisha till ett nummer för att återfå dessa pengar. Händelsen polisanmäldes och polisen genomförde en swishspårning. Polisen och banken hade ett gott samarbete och banken lyckades frysa bedragarens konto där 65 000 av de 75 000 kronorna fanns kvar. Pengarna togs i beslag för återlämning till brottsoffret.

  Om du har blivit utsatt för bedrägeri ber vi dig kontakta banken omgående och polisanmäla händelsen. Be banken försöka stoppa betalningen och om det inte går – be om uppgifter om var pengarna har gått, om köp har gjorts eller liknande. Den typen av uppgifter är viktiga i polisens utredningar.  

 • Håkan Eriksson 17:26 den 23 February, 2019 Permanent länk
  Artikeln handlar om: , , , Pengar,   

  Okänd man lurade av en 86-årig kvinna en större summa pengar 

  En 86-årig kvinna boende i Askersund kontaktades under lördagen av en okänd man i 25-årsåldern som uppger att han är vän till kvinnans barnbarn. Mannen lyckas lura av kvinnan hennes bankkort och därefter har en större summa tagits ut från kvinnans bankkonto.

  Händelsen har enligt polisen ägt rum någon gång mellan klockan 11.00-12.00 under lördagen. Anmälaren till händelsen är en anhörig till den 86-åriga kvinnan. Polisen skickade en patrull hem till kvinnan för brottsplatsundersökning och målsägarförhör.

  Kvinnan uppger att mannen är i 25-årsåldern, 170 cm lång och hade ett välvårdat utseende. Mannen var klädd i gråa kläder och eventuellt var det en overall. Han talade Svenska utan särskild dialekt eller brytning.

  Har du gjort några iakttagelser eller vet något som kan hjälpa kvinnan och polisen i utredningen, vänligen kontakta polisen på telefon 11414.

c
compose new post
j
next post/next comment
k
previous post/previous comment
r
reply
e
edit
o
show/hide comments
t
go to top
l
go to login
h
show/hide help
shift + esc
cancel