Polisen varnar för ny form av telefonbedrägeri

Det riktar sig mot främst yngre personer. Hittills har två personer födda på 1990-talet blivit drabbade i Värmland.

Så här går bedrägeriet till:
* Man blir uppringd av en person som utger sig för att vara från banken. Bedragaren säger att banken har skickat ett brev om att bank-id måste förnyas och frågar om man har fått detta brev. Eftersom den som blir uppringd inte har fått något sådant brev, blir denne erbjuden av bedragaren att ”uppdatera säkerheten” direkt via telefon.
* Den uppringde uppmanas då att skicka ett meddelande till sin personliga bankman via Swish. Man uppmanas att fylla i olika uppgifter och referensnummer i de fält man normalt skriver telefonnummer och belopp. Slutligen uppmanas man att skriva ”förnya bank-id” i meddelandefältet. 
* Bedragaren garanterar att inga pengar kommer att swishas. Det är ”bara ett meddelande till banken”. 
* Den uppringde gör som bedragaren säger och blir av med stora summor pengar.

Polisen uppmanar att

* Logga inte in på ditt bank-id och lämna inte ut pin- eller svarkoder från din bankdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig.
* Om du blir misstänksam – lägg på luren.