Operation Rimfrost ger resultat 

Det visar exempelvis mängden gripanden, beslag och en positiv utveckling gällande allmänhetens upplevda trygghet. Och den regionala särskilda händelsen kommer att fortsätta.

Sedan starten av den nationella särskilda händelsen Operation Rimfrost har man inom polisen kraftsamlat och förstärkt bland annat region Syd och region Mitt för att bland annat minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer och öka beslagen av vapen. Sedan dess har 535 individer frihetsberövats och en större mängd vapen, sprängämnen och narkotika beslagtagits.

”696 vapen finns inte längre”

696 vapen finns inte längre tillgängliga för kriminella grupperingar, hundratals kilo sprängmedel kommer inte detonera utanför en restaurang, narkotikan i polisens beslagsrum kommer inte generera intäkter till kriminella eller leda till personliga tragedier i missbruk. Incitament att bli kriminell i form av kontanter, bilar och armbandsur har beslagtagits som direkt eller indirekt vinning av brott. Hundtals kriminella aktörer har inkapaciteras i olika omfattning och då förhindrats från att begå brott, säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef.

Målsättning att öka tryggheten

Ytterligare ett mål med Operation Rimfrost är att öka tryggheten hos allmänheten. Nyligen gjordes en extrainsatt trygghetsmätning i Malmö, Helsingborg, Landskrona, Kristianstad och Hässleholm där man nu i stort ser en positiv utveckling. I samtliga av dessa kommuner har problembilden minskat.

I Malmö, som exempel, upplever respondenterna minskade problem inom samtliga områden som mäts i trygghetsmätningen; utemiljö, missbruksproblem, utomhusstörningar, utsatthet för brott, oro för att utsättas för brott och konkret känsla av otrygghet.

Fler av respondenter anser att polisen bryr sig om de lokala problemen (57 procent 2020, 54 procent 2019), visar trygghetsmätningen som genomfördes den 27 februari till den 15 april i år.

Mätningen visar dock att det finns förbättringsområden. I Malmö, Landskrona och Kristianstad är exempelvis allt för få trygga ensam ute på kvällen.

– I stort sätt är resultatet gott och visar att det arbete som svensk polis gör påverkar problembilden positivt. Det finns förbättringsområden men det är något vi jobbar vidare med, säger Stefan Sintéus, kommenderingschef region Syd.

Fortsatt tryck på de kriminella

I juni kommer den nationella särskilda händelsen Operation Rimfrost att avslutas. Men i region Syd kommer den att fortsätta som regional särskild händelse. De arbetssätt och metoder som framgångsrikt har använts kommer även fortsättningsvis användas.

– Även om den nationella särskilda händelsen inte är kvar kan de kriminella förvänta sig ett fortsatt tryck, säger Stefan Sintéus.

Antal gjorda beslag

(Beslag nationellt 191212-200512, ett urval)
Antal frihetsberövade: 535
Häktade: 246                     
Anhållna: 282
Antal husrannsakningar: 754
Beslag vapen: 696
Beslag sprängmedel: 155,5 kg
Beslag narkotika: 168 kg amfetamin, ca 60 kg kokain, m.m
Flera stora dopingbeslag
Beslag kontanter: 4 566 800 sek
Beslag värde: 23 personbilar
32 exklusiva klockor

Nyhet från polisen